dimarts, 13 de maig del 2014

Girona Temps de flors – Girona Flower Time Festival


Aquest cap de setmana hem estat a Girona per viure el Temps de Flors. Aquí teniu algunes de les meravelles que s’hi poden veure aquest any:

**

Last weekend we’ve been in Girona to visit the Flower Time Festival. Here are some of the wonderful masterpieces we’ve visited this year:

















El Temps de flors ja es fa a Girona des de com a mínim l’any 1954. Va ser en aquell any quan unes dones de la Secció Femenina de la Falange van muntar la primera exposició al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona. En aquella primera edició ja hi van participar professionals i persones a qui els agradaven les flors. Des de llavors, cada mes de maig, se celebra durant una setmana aquesta festa primaveral. Anteriorment a aquesta data sembla que hi havia hagut exposicions però no va ser fins l’any 1954 que se li va donar empenta amb el concurs de flors. Aquesta fórmula es va repetir durant els primers anys -el 1956 varen exposar a la sala de pergamins de la Biblioteca Pública- fins que el 1958, i gràcies a Miquel Oliva, es traslladà a Sant Pere de Galligants.

Un cartell de Carles Vivó anunciava el III Concurs provincial de floricultura. Això va suposar l’inici de la participació dels artistes plàstics de Girona amb la mostra i es va estendre més enllà de la creació del cartell. L’any 1967 es va incorporar la Plaça dels Jurats com a espai de l’exposició i al 1978 la Plaça del Doctor Figueres.

A principis dels 80 l’exposició es traslladà a Sant Domènec, on se celebraren tres edicions fins que l’any 1985 l’Ajuntament va cedir aquest edifici a la Universitat de Girona, cessió que va provocar que l’any següent no s’arribés a celebrar la mostra per manca d’un espai adequat per acollir-la.
Això va suposar un punt d’inflexió. L’any 1987, i per iniciativa del aleshores regidor Josep M. Birulés i de les entitats organitzadores –els amics de les Flors i Jardins i els Amics de la Girona Antiga- i gràcies a la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de la ciutat i a una subvenció de la Diputació, l’exposició s’obrí al Barri Vell i es va dissenyar per primer cop un itinerari per les places i carrers de la ciutat antiga. Així, "Girona, Temps de Flors", un lema encunyat el 1993 pel poeta Josep Tarrés, es va convertir en un itinerari per les places i carrers de la ciutat antiga. El patis i jardins d'alguns habitatges, organismes i museus, així com alguns indrets d'interès que normalment no estan oberts al públic, es poden visitar en un itinerari cada any canviant.

Durant tots aquests anys l’exposició Girona, temps de flors ha comptat amb la participació de dissenyadors, artistes, associacions i entitats a diferents nivells. L’arquitecte Claret i l’aparellador Bordas l’any 1954, l'activista cultural Josep Tarrés, professionals com Vivers Bosch, Planas o els jardins del Cap Roig; escoles professionals de jardineria i també no professionals; i sobretot la gran participació ciutadana a tots els nivells que encara es manifesta: els veïns del centre històric decoren els seus balcons amb motius florals i fins i tot els botiguers del adornen els aparadors. S'organitzen concerts recuperant espais com la Plaça dels Jurats o els Jardins de la Francesa.

Així, actualment les activitats del "Girona, Temps de Flors" són el concurs de flors, el de fotografia i el d'aparadors. A més, des del 1958 es presenta cada edició amb un cartell fet per un artista. Algun dels cartellistes destacables han sigut: Emília Xargay (1959), Modest Cuixart (1986), Carles Declaux (1999) i Domènec Fita (2005).

**

Every year, during one week in May, Girona is plenty of flowers. The Girona, temps de flors (Flower Time) show is held every year in Girona's Barri Vell (Old quarter), filling the city with plants and spectacular floral displays for a few days. This floral exhibition extends to monuments, courtyards and urban locations turning them into unique ornamental gardens. Visitors will find a wonderful ensemble of striking colours and aromas belonging to the cultural heritage of this Catalonian city. The Girona “Flower Time” Festival (Girona Temps de Flors) undoubtedly is the most international city event.

During that week you can visit many hidden courtyards in ancient manors of the old city, all decorated with flowers. The exhibition is also held in public buildings like the cathedral, the Arab baths, the Jewish Museum and many others.

The Flower season in Girona is held at least since 1954, when some women were involved in the first flower exhibition in the foyer of the Municipal Theatre of Girona. In this first edition were already involved professionals and people who loved flowers.

Over the years the exhibition Girona “Flower Time” featured masterpieces of designers, artists, associations and organizations at different levels. The architect and builder Claret Bordas in 1954, cultural activist Joseph Tarrés, professionals such as Vivers Bosch, Planas or Jardins de Cap Roig; professional and amateur gardening schools; but it is also significant the large participation of non-professional people at all levels: the neighbours of the historical centre decorate hidden courtyards in ancient manors, balconies and even the shops windows.

Fonts/Sources



8 comentaris:

  1. Respostes
    1. Estava espectacular!! No havia vist mai el Temps de Flors i em va encantar!!

      Elimina
  2. Maquíssim! I pensar que vaig estar ja fa un any a l'octubre a Vilobí d'Onyar a un casament... :)

    ResponElimina
  3. JO vull tornar a Girona i veure alguna vegada el "Girona temps de flors"!
    Unes fotos molt boniques!
    Petonets!

    Charo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! El Temps de flors és espectacular! Encara em va quedar cosa per veure però tota la ciutat està preciosa!

      Elimina
  4. Oooo...quin post més bonic!!! Me l'havia perdut, jops!
    Has fet unes fotos xulissimes!!!
    M'agrada l'informació que has posat, i que la gent que no coneix el Temps de Flors, li entrin ganes de anar-hi!

    Un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Temps de Flors ho posa fàcil per les fotos ;-o) Merci per la visita!

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...